Meestal wordt er gekeken naar de waarde van Bitcoin ten opzichte van de Dollar.
Bitcoin / Euro koers
Bitcoin was helemaal in het begin vrijwel niks waard, zeg 0 euro. De waarde van Bitcoin is nergens vastgelegd en wordt door de markt bepaald. Naarmate bitcoin steeds meer in populariteit is gegroeid is ook de waarde ervan gestegen. Op het moment van schrijven is de waarde maar liefst €750 per bitcoin (zie bitonic voor de huidige waarde).
Degene die er in het begin duizenden konden kopen voor een prikje hebben nu een heel mooi rendement gemaakt.
Bron: XE.com. De waarde van Bitcoin over de jaren heen ten opzichte van de Euro. |
Is de waarde van Bitcoin stabiel?
De waarde van iedere BTC is dus enorm gestegen en lijkt iedere week verder toe te nemen. In 2013 was er een piek gevolgd door een 'crash', maar dit kwam omdat Bitcoin in korte tijd enorm gehyped werd. Dit is een veel voorkomende gebeurtenis bij andere ontwikkelingen die opeens ontzettend populair worden en vervolgens gecorrigeerd door de markt. Nu Bitcoin niet meer een 'hype' is maar een serieus en lange termijn betaalmiddel is de waarde maar stabiel, en lijkt het erop dat deze langzaam maar zeker steeds meer waard wordt.
Gaat Bitcoin nog verder stijgen in waarde?
Niemand kan het antwoord geven, maar voorlopig lijken de signalen positief. Er is een maximum aantal bitcoins dat ooit kan bestaan, waardoor de waarde niet gevoelig is voor dingen als inflatie of kunstmatige beïnvloeding van buitenaf. De waarde wordt bepaald door de markt, en de markt lijkt bitcoin steeds meer te waarderen. Steeds meer winkels en organisaties gaan de munteenheid accepteren als betaalmiddel, waardoor het ook bij het grote publiek als officieel en betrouwbaar betaalmiddel wordt gezien. Naarmate het vertrouwen stijgt is de kans groot dat de waarde mee stijgt.
Daarnaast lijken er ook steeds meer problemen te komen op de traditionele financiële markten. De waarde van de Dollar gaat omlaag en lijkt steeds verder te zakken. Aankomen president Trump is daarnaast ook nog van plan geld bij te gaan drukken wat zorgt voor verdere inflatie en een daling in waarde van de dollar. Als dit zo doorgaat zou het zomaar kunnen dat de Bitcoin over een aantal jaar een paar duizend dollar waard is.
Bitcoin is niet gevoelig voor politieke situaties en veranderingen. Wanneer een bepaald land of werelddelen in de problemen raakt gaat de koers van bitcoin gewoon door. Met de problemen die zich voordoen in de VS (enorme schulden) en de EU die langzaam uit elkaar lijkt te vallen is bitcoin een steeds veiligere keuze. Dit is niet alleen fijn om als bitcoin eigenaar te weten, maar dit kan de koers ook nog verder omhoog stuwen omdat steeds meer mensen deze munt willen hebben als stabiliteit in onzekere tijden.
Bitcoin en Goud
Traditioneel gingen mensen goud inkopen wanneer er problemen leken te ontstaan op de financiële markt. Goud is altijd gezien als een waardevast materiaal dat ook tijdens een crisis nog steeds zijn waarde behoudt. Wanneer de crisis inslaat kun jij met je goud nog steeds wereldwijd aankopen doen, terwijl je met je eigen geld niet ver meer komt.
Tegenwoordig spreken steeds meer mensen over Bitcoin als het nieuwe goud. Een nieuwe stabiele factor die in tijd van crisis kan zorgen voor koopkracht en zekerheid. Een soort veiligheidsnet voor als er opeens een crisis ontstaan.
Klinkt dit gek voor je? Denk dan even na over de historie van goud en waarom dit door ons (puur kunstmatig) op hoge waarde wordt geschat.
Vroeger ruilde men simpelweg dingen tegen elkaar. Ik geef jouw melk en krijg van jou een brood. Maar naarmate de 'wereld groeide' werd een betrouwbaar ruilmiddel steeds nuttiger. Een object dat overal evenveel waard zou zijn. Overal ter wereld groeide lokaal een bepaald middel uit. Op sommige eilanden was het een ananas, op anderen was het koeienhuid en op andere plekken was het goud.
Wat al deze middelen met elkaar overeen hebben is dat ze gezien werden als gelimiteerd beschikbaar, niet kunstmatig te produceren en makkelijk vervoerbaar. En dit zijn precies de eigenschappen die Bitcoin ook heeft. Nog meer dan goud is Bitcoin beperkt in zijn hoeveelheid. In totaal kunnen er 21 miljoen gemaakt worden, en kunnen we niet opeens een 'mijn aan bitcoins vinden' (wat bij goud nog steeds kan). Daarnaast kan het niet kunstmatig geproduceerd worden en kun je het overal mee naartoe nemen. Dit maakt bitcoin een prima kandidaat om als vervanging te dienen als een waardevast product.
Moet ik Bitcoin investeren?
Net als iedere 'belegging' heeft bitcoin ook risico's. Er is nog steeds onzekerheid en wanneer de markt besluit dat bitcoin maar niks is kan de waarde ook onderuit knallen. Een dergelijke nieuw middel heeft de potentie om enorm te stijgen, maar het kan in theorie ook opeens onderuit zakken. Met het huidige sentiment lijkt de waarde alleen maar toe te nemen (zie ook de stukjes hierboven), maar er kunnen nooit garanties worden gegeven.
Het advies luid dan ook om nooit meer te investeren dan je kunt missen. Koop eens wat Bitcoins en kijk hoe die het doen over tijd. Onderzoek je je makkelijk kunt aankopen en verkopen, wat de markt doet bij bepaalde dingen en maak je vertrouwd met de mogelijkheden. Je zou ook bitcoins kunnen minen om te zien of dit jouw geld oplevert (lange termijn investering).
Disclaimer: Deze informatie is op vrijwillige basis geschreven. Je bent zelf verantwoordelijk voor eventuele keuzes die je maakt. Investeer verstandig en alleen wat je kunt missen.
Vind je het handig wat ik schrijf? Test dan eens je Bitcoin skills door een klein bedrag te doneren aan 1GUYqx3wLixGjMdgprMairArjNAk4Da7Ss.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten