Hardware Wallet

Een hardware wallet biedt maximale beveiliging voor de opslag van jouw Bitcoin en andere cryptocurrencies. Met de alsmaar toenemende beveiligingslekken en hacker aanvallen is een offline hardware wallet aan te raden, zeker als een aardige hoeveelheid cryptocurrencies bezit.

Wat is een hardware wallet?

Een hardware wallet is vaak een klein apparaatje dat je in de meeste gevallen met je computer verbind. Alle transacties en het ondertekenen daarvan gebeurt via jouw hardware wallet, dus niet via je (kwetsbare) pc of laptop. Door deze acties af te scheiden van jouw dagelijks praktijken worden jouw private keys nooit zichtbaar voor het publiek.
Zonder de fysieke wallet kan er niemand bij jou cryptocurrencies.

Een voorbeeld van zo een beveiliging is de noodzaak om een fysieke knop op het apparaat in te duwen voordat een transactie kan plaatsvinden, of het overnemen van een code op een digitaal schermpje.

Kan ik mijn Bitcoin niet op een exchange laten staan?

Wanneer jij maar een paar tientjes aan Bitcoin bezit zou ik me er niet te druk om maken, maar de meeste mensen hebben al snel een aardig bedrag aan cryptocurrencies in hun bezit. Zolang deze currencies op een exchange of op een online wallet staan zijn ze in principe in hun bezit. Zij bezitten jouw private keys, zij bezitten jouw coins. Je moet ze vertrouwen dat het goed gaat.

Helaas gaat het niet altijd goed. Afgelopen jaar was er een hack bij Bitfinex (exchange) waarbij meer dan 700.000 Bitcoin gestolen werden. Dit jaar bleek de exchange BTC-e zich bezig te houden met illegale zaken waardoor iedereen hoogstwaarschijnlijk al hun coins kwijt is. En dit waren niet de kleinste exchanges, dit waren gerenommeerde exchanges met miljoenen transacties.

Zolang jij je coins niet zelf bezig en beveiligd, moet je erop rekenen dat iemand anders ze voor jou in veiligheid houdt.

Goede hardware wallet

Zelf heb ik gekozen voor de Ledger Nano S, waardoor ik er dus ook het meeste over weet. De Ledger Nano S ondersteund Bitcoin, Ethereum, Litecoin en nog een hoop andere munten. Recentelijk is ook NEO aangekondigd. Transacties worden uitgevoerd met behulp van een pincode, een cijfer reeks op het OLED scherm een via een knopje op het apparaat. De Ledger Nano S kost 95,59 euro. Je kunt de Ledger Nano S in Nederland kopen. De Nano S is in 2022 vervangen door de Nano S Plus wallet. Dit is een update up de reguliere Nano S met meer geheugen en een groter scherm.

De Ledger Nano S, te koop vanaf 95,96 euro.

Naast de Ledger zijn er ook nog een hoop andere apparaten, zoals de Trezor One en Bitbox. Hier heb ik zelf geen ervaring mee dus ik durf hier geen uitspraak over te doen. Heb jij een aardige hoeveelheid Bitcoins, dan is het zeer verstandig om aan de slag te gaan met een hardware wallet

Geen opmerkingen:

Een reactie posten