maandag 12 december 2016

Wat is Bitcoin?

Bitcoin, blockchain, cryptocurrency, multipool, het zijn maar wat termen die je in het begin allemaal tegenkomt. De wereld van Bitcoin lijkt soms wel een andere, maar als je eenmaal de basis weet spreekt het allemaal eigenlijk voor zich!

De waarde van Bitcoin ten opzichte van de Euro in 2015/2016.

Bitcoin als munteenheid 

Bitcoin kun je voor het gemak even zien als een munteenheid, net als euro en dollar is Bitcoin ook een currency. Zo kun je ook de waarde van Bitcoin opzoeken ten opzichte van de euro, kun je met bitcoins ook dingen kopen en zelfs een salaris betalen.

Op het moment van schrijven is 1 Bitcoin 750 euro waard.

Maar waar de euro en de dollar worden 'beheerd' door banken en overheden is Bitcoin bepaald door wiskundige formules. Dit betekend dat de Euro en Dollar gemanipuleerd kunnen worden, waar dit bij Bitcoin onmogelijk is omdat alles vastligt in formules die niet meer veranderd kunnen worden.

Zo staat het vast hoeveel bitcoins er maximaal kunnen zijn (21 miljoen). Dit is vooraf bepaald en kan nooit meer worden aangepast. Dit klinkt misschien eng, maar heeft een heleboel voordelen. Zo is er eigenlijk geen inflatie en kan er geen geld 'bij geprint' worden.

Daarnaast is ook elke bitcoin in omloop daadwerkelijk in omloop. Het is dus niet zoals met het huidige banksysteem dat maar 3% van het geld daadwerkelijk bestaat (met alle risico's die daarbij horen), maar elke bitcoin staat ergens op iemand zijn rekening en bestaat 'ook echt'.

Maar wat is een bitcoin dan?

OK, dus iedere bitcoin bestaat ergens. Maar wat is het dan? Ik kan bitcoin niet vasthouden, niet in mijn portemonnee stoppen, waarom bestaat bitcoin dan wel echt?
Een bitcoin is eigenlijk een bepaalde formule of stukje code die uniek is en zeer complex. Wanneer jij een bitcoin hebt bezit je 'de sleutel' tot deze bitcoin. In jouw Bitcoin Wallet heb je dus eigenlijk een collectie van sleutels die jouw toegang geven tot (stukjes van) bitcoins. Een bitcoin komt pas in omloop wanneer deze unieke formule ontdekt is. Op dit moment worden er dus nog bitcoins gemined, maar wanneer de 21 miljoen is bereikt zullen er nooit meer bitcoins bijkomen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten