donderdag 15 december 2016

De voordelen van Bitcoin

Bitcoin kent vele voordelen. Hier zet ik er een aantal op een rijtje, maar er zijn er nog veel meer.

1. Het is ge-decentraliseerd

Het bitcoin netwerk wordt niet beheerd door een centraal bestuur. Iedere machine die bitcoin verwerkt is een onderdeel van het netwerk, en alle machines werken samen. Dat betekend dat er een overheid of instantie niet kunstmatig de geldeenheid kan beïnvloeden, of zomaar iemand zijn geld kan afpakken. Een bijkomend voordeel is dat wanneer een paar machines uitvallen, het systeem nog steeds 100% werkt. Dit decentrale systeem is dus zeer robuust.

2. Het is anoniem

Soort van.. iedereen kan meerdere bitcoin adressen hebben en ze zijn niet verbonden aan je naam, adres of andere persoonlijke informatie. Echter, de aankoop/verkoop en transacties van bitcoins is volledig openbaar, zie punt 3.

3. Het is volledig transparant

Elke transactie wordt opgeslagen in een enorm netwerk, genaamd 'de blockchain'. Hierin staat alle informatie van elke transactie die ooit plaats heeft gevonden met bitcoins. Wanneer je dus iemand zijn bitcoin adres weet kun je in theorie achterhalen waar de bitcoins vandaan komen en wat ermee gebeurd is. Deze transparantie kan echter corruptie, witwassen en verduistering van geld voorkomen. Bovendien zorgt transparantie altijd voor een eerlijk en betrouwbaar systeem.

4. Het aanmaken van een bitcoin adres is zeer makkelijk (en gratis)

Bij een bank heb je een rekening nodig. Vaak moet je naar de bank, je legitimeren, allerlei papierwerk invullen en dan wachten totdat je rekening geopend is. Een bitcoin adres kun je echter aanmaken in enkele secondes, zonder vragen en zonder wachttijd. Je kunt dus ook snel meerdere adressen aanmaken en deze gebruiken voor verschillende doeleinden.

5. De transactie kosten zijn zeer laag

Met name bij internationale betalingen kunnen bankkosten flink oplopen. Bitcoin denkt niet in nationaal en internationaal, elke transactie wordt hetzelfde behandeld en kost vrijwel niks. Zo kun je vrijwel gratis geld overmaken naar iemand in Japan, zonder dat je onnodig allerlei geld kwijt raakt.  

6. Het overmaken van Bitcoins is snel

Waar je het geld ook naartoe stuurt, het komt binnen enkele minuten aan. Of dit nu naar Nederland, Tokyo of Sydney is. Denk ook aan de mogelijkheden om geld te doneren aan afgelegen gebieden waar mensen nauwelijks tot geen toegang hebben tot een traditionele bank.

7. Het is on-omkeerbaar

Wanneer het geld is verstuurd, kan het niet meer terug (tenzij degene het terugstuurt). Dit voorkomt oplichting (veel voorkomende bij creditcards) en kan voor bedrijven een enorm voordeel opleveren. De kosten die hierdoor bespaard worden uiteindelijk weer doorgerekend aan de klant. 

8. Mensen zonder bank kunnen ook met bitcoins werken

Dit is voor mensen in Nederland misschien niet zo relevant, maar denk eens aan de miljoenen mensen in ontwikkelingsgebieden die geen toegang hebben tot een bank. Het overmaken en ontvangen van geld gaat vaak via tussenbureau's die maar liefst 20 tot 40% (!) transactiekosten rekenen. Mensen die krap in het geld zitten verliezen hierdoor een enorme hoeveelheid aan nutteloze transactie kosten. Met bitcoin kunnen ook zij makkelijk en direct geld overmaken en ontvangen. Dit opent talloze mogelijkheden voor donaties, maar ook voor het investeren van buitenaf.

9. Bitcoins kunnen gecodeerd worden voor 1 specifiek doel

In de code van de Bitcoin kan worden meegegeven dat het alleen aan specifieke dingen uitgegeven kan worden. Zo wordt het geld ook daadwerkelijk besteed waarvoor het bedoeld is. Dit kan corruptie tegengaan en zal ervoor zorgen dat meer geld komt waar het moet. Als het eenmaal is geprogrammeerd kan het niet meer worden veranderd.

10. Bitcoin kan corruptie voorkomen

Zoals je hierboven kunt lezen is bitcoin volledig open en transparant. Dit betekend dat wanneer een overheid of bedrijf bitcoin omarmt en hun adressen vrijgeeft, mensen ook kunnen zien wat ze allemaal met het geld doen. Dit kan corruptie en andere problemen voorkomen, omdat het openbaar is wat er met het geld gebeurd.

-----------------------------

Enthousiast geworden? Lees meer over het kopen van bitcoins.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten