donderdag 22 juni 2017

Ethereum zakt naar $1

Ethereum zakt onder 1 dollar binnen 10 minuten

Gisteravond was er een 'glitch' op de handel beurs GDAX. Ethereum zakte binnen enkele minuten van bijna €300 onder de €1. Hierdoor wisten een paar handige mensen een fortuin een Ethereum op te pikken binnen enkele seconden; omdat niet veel later de waarde opnieuw naar €280 schoot.

Kon jij 500 ETH oppikken voor €1 per stuk, dan was dit 10 minuten later €140.000 waard.

Hoe kon Ethereum zo snel zakken?

In het begin leek het op een technische error in het GDAX platform. Een glitch waardoor er iets mis ging en de prijs niet goed werd weergegeven, of een bug die iets gek deeds.

Nu een dag verder kunnen we nogmaals bekijken wat er gebeurd is, en het lijkt erop dat het geen technische fout is, maar een bewuste actie van een select groepje 'sluwe' handelaars.

Stop-loss orders
Veel traders zetten stop-loss orders om hun verliezen te beperken of de winst te pakken die zij tot dan gemaakt hebben. Stel de koers schommelt rond de €300,-; dan zullen veel traders hun stop loss rond de €280 zetten. Dit betekend dat wanneer de koers onder de €280 komt, hun orders automatisch worden uitgevoerd en worden verkocht op de markt.

Manipulatie van de markt
Dit groepje handelaren heeft hierop ingespeeld door bewust de markt zo te manipuleren dat deze onder de stop-loss prijs kwam. Door in 1x een enorme hoeveelheid ETH te verkopen zakt de prijs automatisch tot een bepaalde waarde. In dit geval rond de €270. Echter; doordat de prijs zakt worden ineens alle stop-loss orders uitgevoerd. Duizenden en wellicht tien-duizenden stop-loss orders worden getriggered waardoor honderdduizenden ETH worden verkocht. Dit zorgt ervoor dat vrijwel alle buy orders worden fulfilled waardoor de prijs volledig inzakt tot onder de €1.

Kopen op de dip
Het groepje dat de prijs geforceerd heeft tot onder de €270 heeft vervolgens een enorme lading ETH opgepikt voor prijs onder de €1,-. Het was dus eerst een investering om ETH te verkopen onder de marktprijs (onder €300, maar boven €270). Maar vervolgens hebben zij enorme hoeveelheden gekocht voor €1 en die daarna langzaam weer te verkopen tegen een veel hogere prijs.

Is dit legaal?

Ik ben geen jurist en niet bekend op dit gebied. Of dit legaal of illegaal is laat ik even buiten beschouwing, maar het is wel zeer slecht voor de betrouwbaarheid van Ethereum en Cryptocurrencies in het algemeen. Dit is precies waar veel overheidsinstanties en financiele waakhonden bang voor zijn. Manipulatie van de markt door een select groepje mensen, die vervolgens veel macht en invloed hebben op de markt.

De aantallen zijn momenteel onbekend (geschat wordt tussen de 300.000 en 1 miljoen ETH); maar als een paar mensen een groot aantal ETH in bezit hebben is dit een risico voor de markt. Zij kunnen blijven beinvloeden waardoor de markt niet meer zijn werk doet, maar kunstmatig be├»nvloed wordt. 

Hoe kan ik dit voorkomen?

Hopelijk ben jij niet zelf het dupe geworden van deze actie. Er zijn honderden mensen die hun ETH verkocht hebben voor een paar dollar, terwijl het nu alweer €290 waard is. Wat je kunt doen is een STOP-loss limit order plaatsen. Hierbij trigger je een automatische verkoop onder een bepaalde waarde, maar verkoop je met een limit.
Zeg je plaatst een stop-loss-limit order met een stop loss prijs van €270 met een limit van €250.
Zodra de prijs onder de €270 zakt wordt jouw order getriggered, maar deze zal nooit verkocht worden onder de €250.
Ook deze methode heeft wat nadelen, maar je bent in ieder geval beschermd tegen dergelijke manipulaties. Hopelijk worden de gedupeerden op een manier gecompenseerd. Dit soort acties zijn slecht voor de markt en brengen schade toe aan het vertrouwen in Cryptocurrencies.

----------------------------------------------
DISCLAIMER: Momenteel is er nog veel onduidelijkheid wat er precies gebeurd is. Er loopt nog een officieel onderzoek en hieruit moet blijken wat er nu gebeurd is. Dit is mijn persoonlijke interpretatie van de gegevens die ik momenteel heb.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten